Restaurant Guru
τηλ. 6946 046264
 
 
   
 
Παραλία Κομός
 
Ο Κομμός (ή Κομός) βρίσκεται 66km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, μόλις 2km βόρεια από τα Μάταλα και πολύ κοντά στο χωριό Καλαμάκι. Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο, αλλά και το πιο απομονωμένο, τμήμα της τεράστιας συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσαράς. Ο Κομμός κάποτε ήταν αρχαίο λιμάνι της Φαιστού και σώζονται ακόμη ερείπια από την πόλη, δίπλα στην παραλία. Εδώ έρχεστε μέσω του δρόμου που οδηγεί στα Μάταλα, έως ότου δείτε μια πινακίδα προς Κομμό. Όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς άνεμους, οι οποίοι φυσούν τις περισσότερες φορές στην περιοχή.

Έτσι, χρειάζεται προσοχή γιατί η θάλασσα έχει πλάκες, κι όχι μόνο άμμο. Μέσα στην χοντρή άμμο της ακτής φωλιάζει η προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, από το Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο. Το βόρειο τμήμα του Κομμού, ο Ποταμός ή το Ποταμόσερμα, είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του γυμνισμού εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που οι χίπις κατέκλυζαν την περιοχή. Τριγύρω υπάρχουν μόνο μερικά αλμυρίκια, καθώς ο Κομμός βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη κι έτσι δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξενοδοχεία. Επίσης, ανάμεσα στα Πιτσίδια και στο Κομμό υπάρχει ένα οργανωμένο camping.

Όπου και να βρίσκεστε, η θέα στα νησιά Παξιμάδια είναι εκπληκτική και την ώρα που ο ήλιος δύει δίπλα στα νησιά, η ατμόσφαιρα γίνεται μαγική. Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, 300m μέσα στη θάλασσα, θα δείτε έναν όμορφο βράχο, τον οποίο οι ντόπιοι λένε Βόλακα. Ο Βόλακας δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μυθοπλασία των Ελλήνων, οι οποίοι λένε ότι είναι η κορυφή του βουνού που ο τυφλωμένος Κύκλωπας Πολύφημος πέταξε προς στο καράβι του Οδυσσέα για να μην ξεφύγει, όταν ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του δραπέτευσαν από τη σπηλιά του.
 
Μάταλα
 
Τα Μάταλα είναι μικρό παραθαλάσσιο χωριό και διάσημη παραλία της νότιας Κρήτης στον νομό Ηρακλείου. Η θέση τους είναι στη δυτική ακτή της επαρχίας Πυργιωτίσσης. Η παραλία των Ματάλων κατοικούνταν από την αρχαιότητα, και οι τότε κάτοικοι σκάλισαν ένα σύνολο σπηλαίων στο μαλακό πέτρωμα του βουνού. Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι που κάποιοι περιπλανώμενοι χίπις τις ανακάλυψαν και τις κατοίκησαν για κάποια περίοδο. Αρκετοί άλλοι τους ακολούθησαν όπως οι Μπομπ Ντίλαν, Τζάνις Τζόπλιν και Κατ Στήβενς.Την περίοδο της χούντας με εντολή του Μητροπολίτη Γορτύνης απελάθηκαν οι τουρίστες από τα σπήλαια των Ματάλων. Το χωριό προηγουμένως ήταν ένα ψαροχώρι ενώ σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό. Υπάγεται στο Δημοτικό διαμέρισμα Πιτσιδίων του Δήμου Τυμπακίου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 70,6 χιλιόμετρα.

Τα Μάταλα ήταν επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Από τη θάλασσα διακρίνονται ίχνη του αρχαίου οικισμού. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου (Η λισσή αιπεία τε εις άλα πέτρη, Οδύσ. γ 293) και πιστεύεται ότι ήταν το ακρωτήριο Νύσος μεταξύ των όρμων Κομμού- Ματάλων. Matala Bucht.jpg Στα βενετικά έγγραφα αναφέρεται ο ναός της Παναγίας (La Madonna di Matala), στην είσοδο του οποίου υπάρχει η επιγραφή Πλύνετε την κεφαλήν και καθαρίσατε τους πόδας και έπειτα εισέλθητε εις τον ιερόν τούτον οίκον. Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν τεχνητοί σπηλαιώδεις χώροι (και υποβρύχια σπήλαια), λαξευμένοι στο βράχο. Λέγεται ότι ήσαν τάφοι. Μερικοί όμως έχουν δωμάτια, κλίμακες, παράθυρα και προστώα. Έτσι φαίνεται ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως κατοικίες. Οι κλίνες μοιάζουν με τους τάφους των Ετρούσκων.
 
 
Παραλία Κομός
 
Μάταλα
 
   
 
 
αρχική | αξιοθέατα | τοποθεσία | εδέσματα | επικοινωνία
© Vrachos Tavern | Σχεδιασμός - ανάπτυξη ENTERCITY